Een miljoen voor groen

De natuur is kostbaarder dan goud

Tussenstand Miljoen voor Groen actie Buitenleeft

Laatst bijgewerkt donderdag 9 november 2023

Grote thema’s klein maken is ons motto

Natuurrampen zoals bosbranden, orkanen en de afname van natuur bedreigen de mensheid onder andere als gevolg van klimaatveranderingen. Het is soms overweldigend hoeveel slecht nieuws erover onze planeet is.

Het verlamd ook sommige mensen volgens Woody Harrelson zoals hij aangeeft in de film Kiss the Ground.

De vraag is hebben wij opgegeven of is er ook een andere weg? Is er een manier om onze planeet te helen?

De oplossing ligt onder onze voeten en is zo oud als de aarde.

We noemen het bodem aarde of grond want als de bodem gezond blijft, blijven wij ook gezond. En er is nog iets ….onze bodem is in staat koolstof te binden wat weer een oplossing biedt rondom de stifstofproblematiek.

Toch liggen de oplossingen voor deze vraagstukken soms dichterbij dan je denkt. Daarom hebben wij ons als lokaal initiatief de afgelopen 10 jaar gericht op een gezonde bodem en dat willen wij blijven doen.

Bestaanszekerheid

De samenleving kan niet zonder natuur. Een boom zorgt dagelijks voor de zuurstof van 4 mensen.

Daarom is het in onze ogen bijzonder dat we mensen en organisaties benaderen met een speciaal verzoek voor het redden van een stukje natuur en het bestaansrecht ervan.

Het lijkt niet zoveel gevraagd en toch leveren we hiervoor dagelijks strijd. Gek toch?

Aanleiding voor dit verzoek

Is dat voor het beheren van ons landgoed en het verbouwen van eerlijk voedsel wij een marktconforme huurprijs moeten betalen conform de Wet Markt en Overheid. Op dit moment kunnen wij nog geen neveninkomsten generen, bijvoorbeeld door verhuur van onze locatie aan organisaties, omdat er geen financiële middelen beschikbaar zijn om grote investeringen te doen.

Ook is het niet mogelijk een betaalde kracht in te huren. Daarom werken er wekelijks meer dan 60 vrijwilligers bij Buitenleeft.

Last but not least…Buitenleeft ontvangt geen structurele subsidies.

We zijn alle fondsen, oogsters, donateurs, bedrijven, organisaties en vrijwilligers zeer dankbaar voor alles wat er de afgelopen jaren met deze hulp is gerealiseerd.

Met jullie inzet, netwerk, talent, donaties of materialen hebben wij het vertschil gemaakt en dat willen wij dan ook graag blijven doen bij de volgende stappen om de bestaanszekerheid te verankeren voor toekomstige generaties!

Een begin hebben we al gemaakt!

Een ontwerp voor het onderkomen is er al met dank aan Vincent Scholten van Helder architecten die dit tot nu toe gratis heeft gedaan en voor deze realisatie van het winteronderkomen is geld nodig.

De eerste stap is om een geschikt (winter)onderkomen te realiseren voor de vrijwilligers die ook gebruikt kan worden voor activiteiten en verhuur.

De tweede stap is om een mooie binnen- en buitenruimte te creëren voor het groeiend aantal grote activiteiten waaronder gezonde leefstijl avonden, bedrijfsuitjes en workshops. Dit gaan wij doen door de oude schuur bio-based te verbouwen. In samenwerking met HELDER architecten is een plan ontwikkeld om de huidige schuur duurzaam te verbouwen.

Om de eerste stap te verwezenlijken starten we met een crowdfunding actie onder de intimi van BuitenLeeft en aanvragen bij fondsen. Daarnaast gaan we in gesprek met ondernemers die zich willen verbinden aan BuitenLeeft.

Dank aan onze donateurs!

Stichting de Schepper
€ 3200,-
€800,- nog te ontvangen
Vriendenloterij
€ 1000,-
Verjaardagsdonaties
€ 985,-
Taartenactie
€ 200,-
Vrijwillige donaties
€ 105,-
Overige acties
€ 35,-