Een miljoen voor groen

De natuur is kostbaarder dan goud

Tussenstand Miljoen voor Groen actie Buitenleeft

Laatst bijgewerkt maandag 27 mei 2024

Grote thema’s klein maken is ons motto

Natuurrampen zoals bosbranden, orkanen en de afname van biodiversiteit bedreigen de mensheid onder andere als gevolg van klimaatveranderingen. Het is soms overweldigend hoeveel slecht nieuws er over onze planeet is. Het verlamt ook sommige mensen zoals Woody Harrelson aangeeft in de film Kiss the Ground.

De vraag is: hebben wij opgegeven of is er een andere weg? Is er een manier om onze planeet te helen? De oplossing ligt onder onze voeten en is zo oud als de aarde.

We noemen het de bodem, aarde of grond, want als de bodem gezond blijft blijven wij ook gezond. En er is nog iets ….onze bodem is in staat koolstof te binden wat weer een oplossing biedt rondom de stifstofproblematiek.

De oplossingen voor deze vraagstukken liggen soms dichterbij dan je denkt. Daarom hebben wij ons de afgelopen 10 jaar gericht op een gezonde bodem en dat willen wij graag blijven doen.

Bestaanszekerheid

De samenleving kan niet zonder natuur. Zo zorgt een boom dagelijks voor de zuurstof van 4 mensen. Daarom is het in onze ogen bijzonder dat wij mensen en organisaties moeten benaderen met het speciale verzoek een stukje natuur te behouden en het bestaansrecht ervan te waarborgen.

Het lijkt niet zoveel gevraagd en toch leveren we hiervoor dagelijks strijd. Gek toch?

Aanleiding voor dit verzoek

Voor het beheren van ons landgoed en het verbouwen van eerlijk voedsel betalen wij een marktconforme huurprijs conform de Wet Markt en Overheid. Het verbouwen van eerlijk voedsel levert echter niet voldoende op om het landgoed te financieren.

Op dit moment kunnen wij geen neveninkomsten generen, bijvoorbeeld door verhuur van onze locatie aan organisaties. Er zijn niet voldoende financiële middelen beschikbaar om grote investeringen te doen zoals het bouwen van een winteronderkomen voor vrijwilligers.

Ook is het niet mogelijk een betaalde kracht in te huren. Daarom werken er wekelijks meer dan 60 vrijwilligers bij Buitenleeft. Toch zijn er meer handen nodig om bijvoorbeeld de groentetuin te runnen.

Last but not least…Buitenleeft ontvangt geen structurele subsidies.

Dankzij oogsters, donateurs, bedrijven, fondsen en vrijwilligers hebben wij de afgelopen jaren heel veel kunnen realiseren. Wij zijn hen daar zeer dankbaar voor!  Met hun inzet, netwerk, talent, donaties en materialen hebben wij het verschil gemaakt en dat willen wij dan ook graag blijven doen.

Daarom zijn wij de actie “Miljoen voor Groen” gestart.

Een begin hebben we al gemaakt!

De eerste stap is om een geschikt (winter)onderkomen te realiseren voor de vrijwilligers die ook gebruikt kan worden voor activiteiten en verhuur. Een ontwerp voor het onderkomen is er al met veel dank aan Vincent Scholten van HELDER architecten die dit om niet voor ons heeft gemaakt.

De tweede stap is om een mooie binnen- en buitenruimte te creëren voor het groeiend aantal grote activiteiten waaronder bedrijfsuitjes en workshops en gezonde leefstijl avonden. Dit gaan wij doen door onze oude schuur bio-based te verbouwen. In samenwerking met HELDER architecten is een plan ontwikkeld.

Om de eerste stap te verwezenlijken starten we met een crowdfunding actie onder de intimi van BuitenLeeft en aanvragen bij fondsen. Daarnaast gaan we in gesprek met ondernemers die zich willen verbinden aan BuitenLeeft.

Dank aan onze donateurs!

Stichting Stalpaert van der Wiele
€ 7500,-
Stichting de Schepper
€ 4000,-
Bedrijfssponsoring
€ 1750,-
Verjaardagsdonaties
€ 1665,-
Sponsor rommelmarkt
€ 1275,-
Vrijwillige donaties
€ 1140,-
Vriendenloterij
€ 1000,-
Rotary Club Delft
€ 850,-
Decemberdonaties
€ 545,-
Yogales
€ 476,-
Workshop Energetisch helen
€ 450,-
't Goeie Doelen Winkeltje
€ 350,-
Pompoenactie
€ 320,-
Kerststukken
€ 318,-
Taartenactie
€ 200,-
Kunstactie
€ 195,-
Fotografeer workshop
€ 180,-
Workshop kerstkrans
€ 152,-
Kadobonnen verkoop
€ 75,-
Ja, ik wil ook doneren