Zelfoogsttuin

Je wilt graag lokaal, heerlijk en eerlijk verbouwd voedsel oogsten en eten?
Je wilt weten hoe je eten groeit?
Je zoekt direct contact met de producent van jouw voedsel?
Je begrijpt ook dat de natuur zijn eigen gang gaat?
Je wilt het seizoen weer eten?
Je wilt een bijdrage leveren aan de waarde van de aarde zoals een duurzaam klimaat, vruchtbare bodem, biodiversiteit en verminderen van de CO2 uitstoot?
Je wilt eten niet verspillen maar nemen wat je nodig hebt?
Nu en in de toekomst?

Dan is zelfoogsttuin vanuit de Community Supported Agriculture of te wel CSA op de Middelweg 1a in Delft iets voor jou.

Alle groenten en kruiden worden lokaal en goudeerlijk in één grote moestuin in de volle grond verbouwd op Landgoed BuitenLeeft. Uiteraard zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Helpen in de moestuin mag altijd maar is nooit verplicht.

Wat draag jij op deze manier bij aan een duurzame aarde?

  • Biodiversiteit: CSA’s dragen bij door een grote diversiteit aan gewassoorten per hectare, door gebruik van meer lokale variaties (oude rassen), door integratie van vaste planten en eenjarige gewassen, door het creëren van biotopen voor wilde planten en dieren.
  • Klimaat: CSA leggen organische stof vast in de bodem waarmee koolstof uit de lucht wordt gehaald en dus CO2 wordt afgebroken.
  • Water: CSA dragen door organische stof toe te voegen aan de bodem en door de doorlaatbaarheid te vergroten, bij aan het absorptievermogen van de bodem en daarmee aan een oplossing bij droogte en wateroverlast.
  • Sociaal: CSA bouwen voedselgemeenschappen. Hier worden mensen blij van. Leden vinden er heerlijke, gezonde groenten, fruit of andere producten, maar ook een plek om buiten te zijn, een zinvolle bijdrage te leveren, een meewerkplek om weer lekker in je vel te komen.
  • Aantrekkelijk landschap: CSA’s zorgen voor mooie tuinen, boerderijen, bakkerijen, etc. Aantrekkelijk voor bewoners in het gebied, maar ook voor toeristen en recreanten.

Wat levert het je op?

Het is ontzettend gezond om je eigen groente te oogsten en mensen te ontmoeten in de natuur onder het genot van een kop koffie of thee. 

Je krijgt meer waardering voor je voedsel en de omstandigheden die van invloed zijn om deze te laten groeien in de natuur.

Een half uurtje beweging door het oogsten van jouw voedsel in de natuur door middel van onze groene sportschool.

Je krijgt meer respect voor jouw voedsel en hoe een natuurlijkkringloop verloopt.

Je leert waar jouw voedsel vandaan komt en hoe het verbouwd wordt en wie weet ontdek je zelfs ‘vergeten’ groente.

Je leert genieten van het eten van de seizoenen.

Je bent welkom op het jaarlijkse oogstfeest waar je andere deelnemers ontmoet.

Je kunt je inschrijven voor diverse extra activiteiten zoals persoonlijke groei, coaching in de natuur of workshops.

Je ontvangt recepten om jouw groente te bereiden in de nieuwsbrief of gewoon tijdens een leuk gesprek als je staat te oogsten.

Je krijgt ook veel inspiratie doordat er ook recepten worden gedeeld, verspreid in de nieuwsbrief of op het land met elkaar gedeeld.

Je investeert in je eigen gezonde toekomst. Bovendien lever je ook nog een belangrijke bijdrage aan duurzame landbouw door eerlijk verbouwd voedsel voor nu en in de toekomst.

Hoeveel mag je oogsten?

Het oogstseizoen begint eind april begin mei. Dat hangt af van de weersomstandigheden en eindigt meestal eind oktober.

Je kunt gedurende het seizoen (gemiddeld 24 weken) 5 groenten per week oogsten maar in het hoogseizoen is dat zeker meer. Uiteraard kun je meer oogstaandelen afnemen of een oogstaandeel met iemand anders delen.  Wil je een keer iets extra’s of ruilen voor een andere groente in de oogst die week, dan kun je dan altijd even overleggen met de tuinder.

Wanneer kan je komen oogsten?

Je kunt 1 x per week komen oogsten op drie vaste dagen: donderdag van 16.30 tot 19.00, vrijdag van 10.00 tot 12.00 en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur gedurende het oogstseizoen.

Je kunt jouw wekelijkse oogst ook over deze twee momenten verdelen.

Als je geen tijd hebt om te komen oogsten, mag je altijd iemand anders laten oogsten.

Het oogstseizoen begint meestal in mei. Je wordt hiervan op de hoogte gehouden via de oogstnieuwsbrief.

Wat is jouw investering?

In 2023 betaal je voor de deelname € 375,00 euro per aandeel in de oogst.

Je kunt gemiddeld 24 keer komen oogsten per oogstseizoen.

De bijdrage betaal je vooraf in februari. Je ontvangt hiervoor een factuur.

Het abonnement loopt door maar je kunt het jaarlijks opzeggen voor 1 januari van het nieuwe oogstseizoen.

We verheugen ons om je te ontmoeten op de Stadstuinderij BuitenLeeft Zelfoogsttuin!