Ingrediënten
1 savooikool, water, zout, peper, zout, muskaatnoot, klontjes boter
750 g dikke aardappelen, water, zout
Klont boter, 250 g gemalen kaas, geut olie, kurkuma
Mandoline, ovenschotel
Bereidingswijze
Water met zout aan de kook brengen om de kool te koken.
De bladeren van de savooikool los maken, de dikke nerven verwijderen en de kool wassen.
Je kan de bladeren in stukken trekken of met een mes in repen snijden.
Kook ze 5 minuten in kokend zoutwater, laat uitlekken en meng met peper, zout en muskaatnoot.
Breng water aan de kook om de aardappelen te koken.
Schil de aardappelen, snij ze in zeer dunne plakken, dit is gemakkelijker met de mandoline, maar met een mes kan ook.
Kook de aardappelschijfjes 3 minuten in kokend water, ze moeten niet volledig gaar zijn, maar nog stevig.
Giet de schijfjes af, spoel met koud water en laat uitlekken.
De oven voorverwarmen op 180°C.
Boter een vuurvaste schaal in met veel boter. Leg met 1/3 van de aardappelen een eerste laag aardappelschijfjes dakpansgewijs in de kom. Bestrooi met peper en zout, leg er de helft van de savooikool op, leg enkel klontjes boter ertussen en bestrooi deze met 1/3 van de kaas.
Herhaal dit nogmaals en eindig met 1/3 aardappelen en tot slotte 1/3 kaas.
Verdeel enkele lepels olie over de oppervlakte en bestrooi het geheel met kurkuma om een mooie kleur te bekomen tijdens het bakken in de oven.
Bak 35 à 40 minuten in de oven en dien onmiddellijk op.